Jag kommer hålla julledigt från den 21 december till den 7 januari (tror jag…).
Stockholmsbörsen: Efter en initial nedgång med 0,6 procent till 1102-nivån tog det resten av dagen för att ta kursen tillbaks upp till onsdagens stängningsnivå. Gårdagens stängning på 1108,1 motsvarade en marginell nedgång med 0,1 procent. På de amerikanska börserna hade vi igår en negativ spread vilket innebär att de bredare börsindexen gick bäst och de teknikintensiva sämst, en varningssignal.
Omsättningen uppgick till 9,2 miljarder kronor vilket var lägre än de senaste dagarnas omsättning och 5 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 37 procent av de aktier jag dagligen steg. Hittills i år har OMXS30 stigit med 12,2 procent.
200-dagars medelvärde som får representera primärtrenden saknar nu riktning och då vet vi att det kan bli en skvalpig resa tills ”navigatorn” är inställd.
De senaste dagarna har jag upprepat följande: ”Det blir nu intressant att se om 1110 tas ut och om köparna därefter vågar hålla i taktpinnen för ett nytt test av 1120 som utgör den övre begränsningen i den större konsolidering som råder”. Sedan i tisdags har köparna vacklat varje gång just 1110 närmar sig och som vi vet blir ett motstånd starkare för varje gång det testas. Risken ökar alltså för att vi är på väg att få en dubbeltopp men som alltid när ”många får fel” kommer det ge bra bränsle till köparna om nivån passeras och då kan det gå fort upp till 1120/1127-nivån där vi hittar högstanoteringen från i våras.
Vi har nu en mindre konsolidering innanför den något större och bevakar 1110 på ovansidan och 1092 på nedsidan.
Historiskt är den period vi befinner oss i nu och fram till början av februari (när månadseffekten för jan/feb upphör) en stark period. De senaste 25 åren är det bara vid sex tillfällen som det inte varit en positiv avkastning, de flesta år har vi istället haft en rejäl överavkastning jämfört med den årliga snittavkastningen. De enda gånger som fyra år i rad utvecklats negativt är 2007-2010. Vid årsskiftet fram till februari 2011 bjöds vi på en avkastning under samma period på 9,8 procent. Detta är bara historisk statistik och det finns naturligtvis inget som säger att historien behöver upprepa sig. Det som talar emot statistiken är 4-årscykeln där just vart fjärde år och det sista året i cykeln utvecklats generellt sett sämre. Det är nu fyra år sedan uppgången startade i våras 2009.
Sämst gick oljebolagen och teknologi under torsdagen. Den enda sektor som stängde på plus var finans.
Lupe backade 2,2 procent och Ericsson 1,8 procent under torsdagen. PA Resources steg 37 procent efter att konvertibelägarna gått med på kvittning mot aktier (även om emissionen lyckas blir inte bolaget bättre för det). Medivir 8,4 procent (bra jobbat Leif) och Securitas 2,3 procent.
Högst omsatta aktier under torsdagen blev Ericsson 964 Mkr (-1,8%), Volvo B 485 Mkr (-0,3%) följt av HM B 476 Mkr (-0,4%).
OMXS30: 1110 håller på att mejslas ut som ett stabilt motståndsområde och en lägre veckostängning än 1102 innebär en förhöjd risk för att 1092 kommer att punkteras. Än så länge pekar både den korta- och medellånga trenden upp vilket innebär att vi ska befinna oss bland köparna. Däremot börjar vi få alltfler varningssignaler och ”hunden är för långt från husse”. Läget är osäkert och svårbedömt även om statistiken indikerar att vi har en stark period framför oss. Vi vet oxå att det är farligt att underskatta styrkan i en positiv trend.
SP500: Läget är svårbedömt och det behövs bekräftelser för att vi ska fortsätta navigera för uppgång. De senaste dagarnas problem kring 1448 har lett till mindre kursstaplar och det kan mycket väl leda till en kraftigare nedgång som de negativa divergenserna indikerar i flera intradagsupplösningar. Det var länge sedan jag såg VIX stiga flera dagar i rad trots att indexen stiger eller bara faller svagt. Om denna oro är något vi ska ta på allvar får vi veta om 1412 punkteras inom kort och i så fall med vilken kraft. Än så länge är dock den positiva trenden intakt men om 1448 blir en topp och 1412 punkteras vänder vi på klacken, åtminstone på kort sikt.
Intresseklubben antecknar:
– Hushållens förväntningar i Tyskland sjönk till 5,6
– Rekordår för vattenkraften och katastrof för vindkraften
– Vattenfall passar på att stämma Tyskland på 30 Mdr för det oväntade kärnkraftsstoppet. Ärendet kommer att avgöras i skiljenämnd
– Skanska skriver ner tillgångar med 500 Mkr i Latinamerika
– Reinfeldt spår att problemen kring jobben och ekonomin kommer att fördjupas under nästa år
– Cypern får sänkt kreditbetygHåll koll på följande tider idag:
– Tyskland: Gfk konsumentförtroende januari kl 8.00
– Danmark: BNP (def) 3 kv kl 9.00
– ESV: statsbudgetens utfall november kl 10.00
– Regeringen: Anders Borg presenterar ny prognos av det ekonomiska läget kl 10.00
* Storbritannien: BNP (def) 3 kv kl 10.30
– Riksbanken: Riksbanksfullmäktige sammanträder kl 13.00
– USA: privata inkomster, privatkonsumtion november kl 14.30
* USA: order varaktiga varor november kl 14.30
– USA: Michigan-index (def) december kl 15.55
USA: Efter en initial nedgång med 0,2 procent till 1433 kom köparna tillbaks och dominerade under resten av dagen. Stängningen på abolut dagshögsta 1443,4 motsvarade en måttlig uppgång med 0,5 procent. Nasdaq 100 som bara avancerade 0,1 procent gick sämst av de ledande indexen. Den amerikanska ekonomin växte snabbare än väntat under det tredje kvartalet. Ena stunden kan vi läsa att förhandlingarna kring de enorma skattehöjdningar och nedskärningar som budgetstupet innebär går framåt för att i nästa stund få reda på att förhandlingarna är på väg att stranda. Alldeles oavsett är risken stor för en topp strax efter en lösning.
Totalt omsattes 2,4 miljarder aktier vilket var den lägsta volymen hittills under veckan men i linje med det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 318 av de 500 aktierna som ingår i indexet steg. Bästa sektorer blev finans och material medan guld och dollarrelaterade återfanns som de sämsta och enda som stängde på minus.
Som jag påpekat de senaste dagarna är det viktigt att inte 1434-nivån eller 20-dagars medelvärde punkteras. Igår inleddes kursen med att punktera den första stödnivån men köparna kom tillbaks och återtog 1439-nivån. Det krävs nu att 1448 tas ut för att vi inte ska få en lägre topp och att 1412 håller för att undvika en lägre botten.
Förra veckan innebar en måttlig nedgång med 0,3 procent och på årsbasis har nu indexet stigit med 14,8 procent vilket kan jämföras med en uppgång med hela 17,1 procent hos Nasdaq Composite.
Asien: Det är breda nedgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen som många skyller på osäkerhet kring vad som ska komma ut kring budgetstupet. Japanska Nikkei faller med 1,0 procent. I Sydkorea och Taiwan är det liknande nedgångar.
USD/SEK: Den långa-, medellånga- och korta trenden lutar nedåt och kursstaplarna befinner sig på nedsidan. Vi ska med andra ord navigera för nedgång men se till att ta positoner i samband med uppstudsar till någon av de närmaste motstånden. Om kursen tar ut 6,82 och etablerar sig ovanför vänder vi på klacken och navigerar för en mer långsiktig uppgång. Det är alltid intressant att hålla koll på toppar och bottnar hos både OMXS30 och USD/SEK då det finns en tydlig omvänd korrelation mellan dessa.
Motstånd: 6,54 / 5,58 / 6,65 / 6,72 / 6,82
Stöd: 6,49 / 6,45 / 6,38 / 6,34 / 6,24